Sunday, May 26, 2013

Opinion.

Assalamualaikum.

This post just want to share my opinion and show my impression for that things lah kan.
Mungkin pandangan saya tak berapa nak betul, dalam erti kata lain salah. Well, saya sendiri pun tak berapa mahir hidup dekat dunia ni untuk membezakan pandangan mana yang baik mana yang buruk. Mana cara yang betul, mana yang salah. Walaupun dah mencapai takat baligh lebih dari lima tahun, saya masih belum cukup matang tentang kehidupan di dunia. Macam orang selalu kata "Kau budak mentah lagi" "Garam yang kau telan tak cukup masin lagi" and whatever yang berkaitan.I'm agree w that statement.


MENGUTUK bukan cara untuk MENGUBAH seseorang. MEMERLI bukan cara untuk MENASIHAT. Kalau betul nak seseorang tuh berubah jadi baik, ikut jalan yang lurus, tegur. Slow talk. Nasihat. InsyaAllah dia akan terima. Its better than bentak-2 dia, kutuk-2, layan dia macam dia tuh hina sangat. Kita sama-2 manusia. Semua pernah buat silap. Allah jadikan manusia tak sempurna. Kalau kawan tuh kurang ni, kita lebih yang ni, kita share dengan dia. Kalau kawan tuh lebih yang tu, kita kurang yang tu, jangan malu untuk meminta. Untuk kebaikan diri sendiri. Sharing is caring. Caring is loving. Sweet kan Dia? Dia nak kita saling melengkapi. 

So for those yang aku pernah perli-2, marah-2, kutuk-2 sebab korang buat salah especially warga KB lah, minta maaf sangat-2. Tahu aku silap. Cara aku salah. Aku cuba untuk perbaiki tapi gagal. Mungkin aku perlu 'gilap'kan lagi diri aku sendiri sebelum menegur orang lain. Mungkin apa yang aku buat sebelum ni gagal pun sebab diri aku sendiri tak betul. Yeah. Aku pun keliru sebenarnya dengan diri aku sendiri. Kadang apa yang aku buat aku tak fikir apa effect dia akan datang. Hm

And kepada mereka yang menjadi mangsa kutukan, kuatkan hati kuatkan diri. Kalau terasa dengan perlian, dah rasa ianya betul. Cuba set dalam minda, dalam hati "Aku akan tunjukkan yang aku boleh jadi yang lebih baik. Aku akan cuba untuk berubah!" Niat tuh penting, paling penting, niat untuk dapat keredhaan Allah. Macam Cikgu Haslina, Kaunselor MRSM Kepala Batas cakap. InsyaAllah, kalau Allah redha, semua perkara akan dipermudahkan :)

Biasa lah. Orang taktahu apa yang kita rasa. Manusia ada mulut, tahu bercakap jeeee. Tak fikir pun perasaan orang. Dorang taktahu apa yang kita buat, apa dalam fikiran kita. Semua dorang taktahu. So biarkan. Keep calm and smile as long as possible. Yang penting jangan bermusuh. Kalau kawan sendiri pun yang buat macam tuh, perli-2 ke apa en, jangan terus nak "Aku taknak kawan kau dah". Haaaa itu sangat tidak baik sayangggg ~ Buat baik dengan semua orang. Okay? :) Macam ada lah seorang tuh cakap kat aku en. Lol

Yang paling penting, ingat, Allah uji sebab sayang. Allah uji sebab nak kita sabar. Allah uji sebab nak kita berubah. Allah uji sebab nak kita selalu ingat Dia. Semua yang terjadi ada sebab. Betul tak tak tak? Betul kan? Tak mungkin takda sebab. Mesti ada walau simple macam mana pun. So, apa perlu buat? Doa minta Allah permudah semua urusan. Minta Allah lembutkan hati orang yang tak pernah nak puas hati dengan kita. Macam apa Kak Sya cakap. Doa je senjata kita sekarang. Doa sangat berkuasa. Kalau kita bersungguh, insyaAllah makbul. Kalau tak, tak bermakna Allah tak sayang taw. Itu bermakna Allah rindu nak dengar doa kita. Jangan putus doa.
Kehadiran sahabat, Solehah. Seseorang yang bagi aku berfikiran luas dan maju kehadapan. Matang. Adanya dia sebagai penasihat. Sebagai rakan yang menegur apabila aku berlaku salah. Sebagai pengganti ibu ketika aku di maktab. Terima kasih Allah, Kau temukan aku dengannya. Sayang Solehah Selamanya, Sahabat :) InsyaAllah.


.Thanks for spending your time reading my entry ♥

No comments:

Post a Comment